Klassieke Passie bij Oirschot Muziek

  • 24-03-2017
img-theme

Op vrijdag 24 maart 2017 opent Oirschot Muziek in de serie “Concerten in het Hof van Solms” het muzikale voorjaar met een concert van de begenadigde accordeonist Volodymir Kurylenko samen met de gepassioneerde celliste Dionne Nijsten. Op het hoofdprogramma staan werken van Bach, Tchaikovsky, Piazzolla, Zolotarev en De Falla. En oude volksliederen uit de Oekraïne die door Kurylenko als cultureel erfgoed worden verzameld, gekoesterd en vastgelegd.

In het voorprogramma worden we getrakteerd op het mooie gitaarspel van de jeugdige Tobias van der Pijl (12 jaar) die een prelude van Edín Solís en een habanera van Calatayud ten gehore zal brengen.

Bajanspeler Volodymyr Kurylenko kwam 20 jaar geleden voor het eerst vanuit de Oekraïne naar Maastricht om daar  zijn conservatoriumopleiding te gelde te maken. Opgemerkt door publiek en organisators  werd hij al snel uitgenodigd voor optredens in theaters en kerkjes, op festivals als De Accordeonslag en voor het televisieprogramma Vrije Geluiden van de VPRO.

Ondanks de successen hier vindt hij steeds zijn weg terug naar Oekraïne, waar hij zich sterk maakt voor het behoud van het culturele erfgoed, met name dat van de authentieke bajancultuur (Russische knopaccordeon). Bijzondere verdienstelijk maakt hij zich als 'schatbewaarder' van de oude volksliederen uit zijn streek, een muzikale traditie die op het punt staat te verdwijnen.   

Een jaar terug ontmoette hij in Maastricht de getalenteerde celliste Dionne Nijsten en beiden vatten meteen het plan op om regelmatig samen op te treden. De klankkleur van de cello en die van de Russische knopaccordeon gaan immers goed samen en vormen een prachtig palet.

Dionne Nijsten studeerde al vanaf haar vijftiende hoofdvak cello aan het Conservatorium van Maastricht. Haar bachelor en masters behaalde ze aan de conservatoria van Utrecht en Tilburg en ze nam deel aan tal van masterclasses. Ze participeerde onder meer bij het Combattimento Consort, de Orkestacademie o.l.v. Edo de Waart en De Nieuwe Philharmonie o.l.v. Johannus Leertouwer en was aanvoerder van het projectorkest van de Conservatoria van Gent, Maastricht en Tilburg o.l.v. Roberto Benzi. Momenteel toert ze met het klarinettrio Andiamo door Nederland.

Kortom Stichting Oirschot Muziek heet u allen weer van harte welkom bij dit bijzondere concert. Vrijdag 24 maart a.s., aanvang 20:00 uur, Kapelzaal Hof van Solms, Koestraat 16 te Oirschot. Entree voor kinderen en jongeren gratis, overige bezoekers €15,--. Losse kaarten verkrijgbaar vanaf drie kwartier voor aanvang, reserveren aanbevolen: info@oirschotmuziek.nl .

Een geheel verzorgde avond in stijl? Neem dan een dinerarrangement van een 3-gangenmenu met concert voor €35,--. In dit geval reserveren via info@hofvansolms.nl tel. 0499-571292.

Deel het bericht:

Reageer: