OPEN MONUMENTENDAG 2017: “BOEREN, BURGERS EN BUITENLUI!”

  • 29-08-2017
img-theme

Het thema van Open Monumentendag 2017 is de aanhef, waarmee in vroeger jaren de stads -en dorpsomroepers zich tot het publiek richtten. Luidkeels en met grote nadruk deden zij wat de media van nu met minstens zoveel nadruk en kabaal nog steeds doen: aandacht trekken. Met nieuws, aankondigingen, geruchten, roddels en aanverwante teksten.

Bijzonder is, dat, ondanks alle digitale mogelijkheden van nu die aanpak van toen nog steeds bestaat. Als curiositeit weliswaar, als een soort monument. En daar moeten we zuinig op zijn.

Het Comité Open Monumentendag Oirschot heeft daarom de EVSDON, de Eerste Vereniging Stads- en Dorpsomroepers Nederland, uitgenodigd om op Open Monumentendag 2017 het thema een originele invulling te geven; toegepast op het Oirschot van toen en nu.

Op zaterdag 9 september treedt een twaalftal omroepers uit heel Nederland tegen elkaar in het strijdperk. Vanaf 13.30 u. begint een concours op de markt, nabij het oude raadhuis in Oirschot.

De omroepers moeten, naast een zg. “verplichte roep” ook een “vrije roep” ten gehore brengen, die door een deskundige, driehoofdige jury beoordeeld zullen worden.

De verplichte roep zal gaan over Oirschotse situaties in heden en verleden. De vrije roep wordt door de deelnemers op een eigen, creatieve manier ingevuld.

Rond 16.00 u. zal duidelijk zijn wie zich deze keer de beste omroeper mag noemen. De totaalscore van alle concoursen van dit jaar bepaalt uiteindelijk wie 's lands beste omroeper wordt.

De optredens worden afgewisseld met muziek door Jannes van de Velde en Hans van den Boomen en door het Oirschotse gilde Sint Joris. Ook de Rederijkers leveren een bijdrage.

Het illustere gezelschap van de omroepers wordt door foto Van den Oetelaar voor het nageslacht vastgelegd. En verder is ook valkenier Kelly van de Poll met enkele roofvogels van de partij om deze dag een historisch accent te geven.

“Zegt het voort, zegt het voort! Op zaterdag 9 september moet je in Oirschot zijn voor een sfeervol en nostalgisch evenement!”

Maar, daarmee zijn we er nog niet: op zondag 10 september zijn traditioneel een aantal monumenten voor het publiek geopend: de Sint Petrus Basiliek (waar vanaf 12.00u. de toren beklommen kan worden), het Boterkerkje aan het Vrijthof, de Montfortanenkapel aan de Montfortlaan.

Daarnaast zijn, op afspraak en in groepsverband de volgende panden te bezoeken:

de pastorie Van Jan Daems in de Molenstraat, de oude politiekazerne aan Vrijthof 9, de dorpsboerderij van Rijkesluisstraat 20, het pand van Jan en Marina Pasmans in de Gasthuisstraat nr.79 en het voormalige bankgebouw van Nieuwstraat 45. Hier, ten huize van Ans en Wim Schreppers is ook een expositie in de tuin te bezichtigen: bronzen objecten van Ria van Rheenen en olieverfschilderijen van Ans Schreppers.

Bezoekafspraken voor deze monumenten kunnen gemaakt worden bij de ingang van basiliek, vanaf 12.00 u.

“Boeren, burgers en buitenlui: komt dat zien in het Monumentenweekend van 9 en 10 september 2017!”

Deel het bericht:

Reageer: