JUBILEUMEXPOSITIE KRUYSENHUIS

  • 06-12-2016
img-theme

20 jaar een Kunstmuseum in Oirschot

Vanaf 10 december is er in Museum Kruysenhuis een Jubileumexpositie te zien van de naamgevers aan het museum: Jan, Antoon en Maria Kruysen. Het museum bestaat inmiddels 20 jaar, en ofschoon menig Oirschottenaar het museum nog nooit heeft bezocht, is het museum inmiddels een begrip in de regio en trekt het elk jaar ook vele bezoekers uit heel Nederland.

Met gemiddeld 7 exposities per jaar biedt Museum Kruysenhuis dan ook voor ieder wat wils. Variërend van de jaarlijkse Amateurkunst tot gerenommeerde professionele kunstenaars (als Herman van Veen, Heyboer, Marcel Bastiaans) en van de niet weg te denken Kruysenexpositie tot experimentele conceptuele kunst. Het Kruysenhuis is continue op zoek naar interessante kunstenaars.

Het bestuur heeft de afgelopen jaren heel hard gewerkt om het museum op de (landelijke) kaart te zetten. Maar daarbij hebben zij ook de ambitie om voor Oirschot hét podium voor de Kunst te zijn. Deze ambitie willen zij de komende jaren nog duidelijker vormgeven door nóg meer samen te werken met Oirschotse Kunstenaars en Stichtingen en samen met hen prachtige tentoonstellingen te organiseren van en vóór Oirschottenaren.

De jubileumexpositie staat geheel in het teken van de naamgevers aan het museum: de Brabantse expressionistenfamilie Kruysen, te weten vader Jan, zijn zoon Antoon en zijn dochter Maria. Van hen is Jan Kruysen in Noord-Brabant de bekendste. Jan Kruysen was, zeker in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw, een toonaangevende exponent van de Brabantse schilderkunst. Zijn zoon Antoon Kruysen genoot internationaal, vooral in Frankrijk, meer aanzien en was eveneens een markant mens en schilder. Dochter Maria Kruysen was autodidact, evenals haar vader. Zij begon pas op latere leeftijd met schilderen en wist daarin hetzelfde eigenzinnige talent naar voren te brengen als haar vader en haar broer.

Voor de jubileumexpositie is met name de pater familias van het museum Joop Vullings in de hele regio op zoek gegaan naar speciaal werk van de familie Kruysen dat nog niet getoond is geweest. Daarbij deed hij een aantal opvallende vondsten. Het wordt dan ook een sprankelende jubileumexpositie die voor iedereen die geïnteresseerd is in deze kunstenaarsfamilie meer dan de moeite waard is.

De expositie is te bezichtigen van 10 december 2016 t/m 15 januari 2017 in Museum Kruysenhuis, de Moriaan 9a te Oirschot. Openingstijden; zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel het bericht:

Reageer: